Trenutno pregledavate Kada učiteljica radi razliku među djecom

Kada učiteljica radi razliku među djecom

Dijete može osjetiti veliku nepravdu u školi ako osjeti da učiteljica na očigled više voli drugu djecu, a njega zanemaruje. To je tako tužna situacija, da je jedino mogu ispričati kroz basnu o malom majmunčiću Jojo.

Majmunčić Jojo kreće u školu

Mama i tata majmuni su cijelo ljeto pričali majmunčiću Jojo kako je škola super. I kako da se mali Jojo ne veseli školi. I evo, došao je prvi dan škole. Bilo je puno majmunčića pred velikim stablom-školom koji su se držali svojih glasnih roditelja. Jedna teta-majmunica je došla i predstavila se je kao učiteljica i povela je buduće majmunčiće-školarce na veliko drvo-školu. Napokon je Jojo upoznao učiteljicu. Odmah ju je zavolio kao i svi drugi majmunčići u razredu, jer ih je učiteljica-majmunica osvojila od prve.

Ilustracija Katija Romac – Mali majmun je po strani jer učiteljica ga ignorira

Kako se Jojo svijet polako urušavao

Sve je lijepo krenulo. Škola je bila zanimljiva, majmunčići na drvu su bila super, učiteljica je bila dobra. Majmunčići su najviše voljeli veliki odmor i veselo su se penjali i vješali po stablu cijelo vrijeme velikog odmora. Sve je bilo huja haj…ali…

Iz dana u dan Jojo je sve više osjećao da nešto na stablu ne valja. U početku to nije mogao definirati, ali malo po malo shvatio je kako stoje stvari. Sve više je osjećao kako učiteljica-majmunica naprosto obožava tri majmunice, a njega, malog Jojo , ne primjećuje, ignorira ga kao da ne postoji.

Da, dragi moji roditelji ima učiteljica predivnih koje nikad neće pokazati da neko dijete preferiraju, koje nikad neće raditi razliku među djecom. Naravno, da se neko dijete učiteljici može podvući pod kožu. Učiteljica ga zavoli više od druge djece, to je ljudski, ali to učiteljica nikad, ama baš nikad ne smije pokazati jer to vodi u slomljena srca, tugu, bijes, pa čak i osvetu djeteta.

Ali, vratimo se mi našim majmunčićima. Učiteljica malog Jojo nije spadala u grupu divnih učitelja koji ne rade razliku među djecom. Bila je to obična, i licemjerna majmunica. Toliko je bila zaokupljena sobom, stalno se dotjerivala i uopće se nije osvrtala na svu djecu, nego samo na neke koji su po njenom mišljenu bili isto tako lijepi kao ona.

I vrijeme je prolazilo

Majmunčići miljenici učiteljice su se grupirali i nisu dozvolili pristup u grupu ni jednom majmunčiću koje nije bilo miljenik učiteljice. I tako su u razredu nastala dva tabora: Miljenici i Otpadnici. Sve više je rastao jaz između grupe da je dolazilo čak i do fizičkog obračuna. Više nije bilo lijepo na stablu za velikog odmora. Učiteljica je svojim ponašanjem stvorila razdor u razredu.

Jojo je napokon ispričao roditeljima o sukobu u školi. Stari tata majmun se popeo na drvo-školu i poveo majmunčiće otpadnike u vrh krošnje gdje im je pokazao najslasnije grane za jelo. Otpadnici su bili presretni jer malim majmunima inače nije bilo dozvoljeno da se penju na vrh stabla. Maleni su bili sretni i tu je basni kraj!

E sad, dragi moj roditelju, iskažite se vi… što biste vi učinili na mjestu roditelja malog Jojo, ali u ljudskoj školi. Mogućnost su :

  • skandal u školi i konfrontacija s učiteljicom i ravnateljem
  • diskretna konfrontacija s učiteljicom
  • Prebacivanje malog Jojo u drugu školu
  • Pisanje ministarstvu za nekompetenciju učiteljice
  • Ništa

Koje god rješenje izaberete u svakom rješenju djeca pate. Iz te grozne međuljudske drame jednostavno nema bezbolnog rješenja za Jojo, zato je bolje zadržati se na basni, neka majmunčići pasu lišće, i svi su sretni.

Dragi moji, ako imate kakvih pitanja ili želite sami dati primjer u pogrešnom odgoju djece, slobodno se javite. Sa zadovoljstvom ću Vam odgovoriti, objaviti vaš rad pod vašim autorstvom, na naše i vaše zadovoljstvo.

Voli Vas Vaša Vila 🐬