Trenutno pregledavate Agresija u školske djece
Image by Pezibear from Pixabay

Agresija u školske djece

U Hrvatskoj se toliko malo javno priča o problemu agresije među vršnjacima u OŠ. U Francuskoj se o toj temi razgovara u parlamentu i traži se zakonski okvir kako doskočiti toj pošasti. Tamo je bilo već nekoliko samoubojstava male djece koje se više nisu mogle nositi s tim užasom.

Tek kad se dese tragedije društvo se pokrene iz mrtve točke. Zato je dječja knjiga “Ana ispod oblaka” Katije Romac važna. Ana je nježna djevojčica, dijete koje ima ozbiljne zdravstvene probleme – dakle idealna meta za maltretiranje jednoj agresivnoj i oformljenoj bandi. Takva banda može biti u razredu, djeca te bande mogu pripadati istoj školi ili kvartu.

Ilustracija Katija Romac – Koliko je sama i izgubljena naša Ana ispod masline

Kako se je Ana obranila? Posebnošću, nečim što je znala da joj takva banda zavidi. S posebnim prijateljstvom, uspjehom… Ana je živjela u svom svijetu koji joj je davao snage da podnese agresiju u razredu… ali da joj je bilo teško – bilo joj je preteško.

Ova priča je samo maštanje vile pričalice koja priča o izuzetnoj djevojčici, koja uspijeva stvoriti oklop zaštite. Ali što ako je dijete-žrtva slaba i nježna osoba koja se po ničemu ne razlikuje od ostale djece. Dijete koje nema starijeg brata u školi koji će je braniti, roditelje koji će je razumijeti. Dijete, koja krije problem od roditelja i nastavnika.

Kako će škola, učiteljica, ravnateljica, roditelji saznati za problem? Kako će oni stati na kraj takvoj organiziraj grupi djece bez empatije? Kako će prepoznati takvu grupu? Najčešće nemaju pojma što se dešava u školi i saznaju tek kad problem poprimi neslućene razmjere. Dakle, iako škola ne zna za problem treba što je moguće češće razgovarati o agresiji među vršnjacima. Sat razrednik, sat materinjeg jezika, ma na satu bilo kojeg predmeta. Puno je lakše razgovarati s mlađom djecom. Ako se razvije navika da se priča o tom problemu razgovori će se prirodno nastaviti kako djeca krenu u više razrede. Sigurno možemo doprijeti do njih. Na nama je potez.

Pokušajte saznati što se dešava u školi

Nastavnici na vama je taj težak teret. Preporučite film, knjigu… A poslije razgovarajte o toj knjizi, filmu i tako zaobilazno dođite do problema. Stalno razgovarajte s djecom o tom problemu i ako ne znate da problem postoji.

Djeca čitajući dobru knjigu, gledajući primjereni film najlakše razvijaju empatiju za imaginarni lik. To sad samo treba osvijestiti i preusmjeriti na stvaran život u njihovoj školi, razredu…Zar to nije prilika za razgovor?

“Kada je vaša Vila gostovala u osnovnim školama uvijek je uzela temu iz knjige za djecu “Ana ispod oblaka”. Vjerujte, djeca su se otvarala. Stidljivo. Ponekad su zaobilazno spominjali problem koji ih muči. Već način na koji su slušali priču, njihove glavice koje su se stalno okretale u smjeru gdje se Vila kretala na pozornici, pokazalo je koliko ih zanima tematika priče o Ani. Znajte, tokom predstave vaša Vila je namjerno mijenjala pozicije i pratila koncentraciju djece. Vidjelo se da tema priče o Ani je goruća tema. Nevjerovatno koliko djecu zanima tematika o agresivnosti među vršnjacima. Škola bi treba upaliti alarm za tu problematiku.”

Ukoliko imate kakvih pitanja ili želite još koji primjer kako spriječiti agresiju u djece, slobodno se javite. Sa zadovoljstvom ću Vam odgovoriti.

Voli Vas Vaša Vila 🐬